Branżowa Szkoła I stopnia jest przeznaczona dla uczniów z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu lekkim i/lub z zaburzeniami ze spektrum autyzmu. Zapewniamy możliwość kształcenia w zawodach: kucharz, cukiernik, ogrodnik

Nauka zawodu trwa trzy lata i kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe. Uczniowie otrzymują dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe honorowane w krajach Unii Europejskiej.

O przyjęcie do Szkoły Branżowej I stopnia może ubiegać się uczeń, który ukończył szkołę podstawową i posiada orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego wydane przez Poradnię Psychologiczno – Pedagogiczną.  

Uczniowie branżowej szkoły I stopnia o kierunku kształcenia ogrodnik i kucharz odbywają zajęcia praktyczne na warsztatach szkolnych.
Klasy o profilu kształcenia kucharz odbywają zajęcia praktyczne  w stołówce internackiej oraz w klasopracowni technologicznej, natomiast klasy o profilu ogrodnik w szklarni i na działkach szkoleniowych.
Warsztaty szkolne pełnią rolę ośrodka egzaminacyjnego w zawodzie kucharz i ogrodnik. Baza spełnia wymagania do przeprowadzenia egzaminów zawodowych.


Kwalifikacja wyodrębniona w zawodzie:
Kwalifikacja HGT.02 . Przygotowanie i wydawanie dań.


Opis kierunku

Branżowa Szkoła I stopnia w zawodzie kucharz to doskonały wybór dla osób, które chcą zdobyć zawód, który jest obecnie w wykazie najbardziej poszukiwanych pracowników/zawodów w województwie Podkarpackim i Świętokrzyskim. Idealny dla osoby, która lubi przyrządzać różnego rodzaju potrawy, przekąski, dania regionalne, ciasta czy desery. Uczniowie przez okres 3 lat poznają tajniki przygotowywania potraw, ich estetycznego podawania oraz organizacji pracy w kuchni. Program nauczania łączy teorię z  praktyką, co pozwala na zdobycie niezbędnego doświadczenia i umiejętności potrzebnych do pracy w licznych  lokalach gastronomicznych . Kucharze zatrudniani są w różnych podmiotach gospodarki prowadzących działalność gastronomiczną. Są to najczęściej restauracje, bary, gospody, karczmy, jadłodajnie, restauracje hotelowe, cukiernie, stołówki szkolne, szpitalne, akademickie, bursy, sanatoria, domy wypoczynkowe. Kucharze mogą być również zatrudniani w zakładach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych oraz spożywczych. Mogą też prowadzić własną działalność gospodarczą.
Kucharze zatrudniani są w różnych podmiotach gospodarki prowadzących działalność gastronomiczną. Są to najczęściej restauracje, bary, gospody, karczmy, jadłodajnie, restauracje hotelowe, cafeterie, cukiernie, stołówki szkolne, szpitalne, akademickie, bursy, sanatoria, domy wypoczynkowe. Kucharze mogą być również zatrudniani w zakładach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych oraz spożywczych. Mogą też prowadzić własną działalność gospodarczą.

Egzamin z kwalifikacji HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań odbywa się w trzeciej klasie. Po zdanym egzaminie oraz ukończeniu szkoły uczeń otrzyma dyplom z OKE w Krakowie potwierdzający uzyskanie kwalifikacji w zawodzie: kucharz

WAZNE ! Identyczny dyplom jak szkoły ogólnodostępne, ponieważ realizujemy tę sama podstawę programową koncentrujemy się na dostosowaniu programu nauczania do indywidualnych potrzeb ucznia ‌z niepełnosprawnością. 


Forma kształcenia

Nauka trwa 3 lata
Zajęcia teoretyczne oraz praktyczne – realizowane w szkolnych pracowniach oraz podczas praktyk zawodowych w kuchni stołówki internatu i pracowni gastronomicznej. 
Egzamin zawodowy – uczniowie przystępują do egzaminu potwierdzającego kwalifikację HGT.02 po 3 klasie uzyskując świadectwo kwalifikacji zawodowej.


Przedmioty zawodowe:

  • technologia gastronomiczna
  • procesy technologiczne w gastronomii część praktyczna technologii 
  • wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii
  • działalność gospodarcza w gastronomii kompetencje personalne i społeczne
  • język obcy zawodowy
  • zajęcia praktyczne

Zadania zawodowe kucharza

Kucharz wykonuje szereg czynności związanych z przygotowaniem i wydawaniem dań, w tym:

  1. Planowanie i organizowanie pracy w kuchni.
  2. Dobór składników oraz kontrola ich jakości i świeżości.
  3. Przygotowywanie surowców do obróbki cieplnej i mechanicznej.
  4. Gotowanie, smażenie, pieczenie oraz inne metody obróbki kulinarnej.
  5. Przygotowywanie potraw zgodnie z recepturami i standardami gastronomicznymi.
  6. Dekorowanie i estetyczne podawanie dań.
  7. Obsługa sprzętu kuchennego i urządzeń gastronomicznych

Możliwości zawodowe

Po ukończeniu szkoły absolwenci mogą podjąć pracę jako:

  • Kucharze – zazwyczaj nasi najlepsi uczniowie potrafią podjąć taki obowiązek.
  • Pracownicy stołówek szkolnych i szpitalnych, pomoce kucharza. 
  • Samodzielni pracownicy w branży gastronomicznej np. domowy wyrób pierogów.

Dlaczego warto wybrać naszą szkołę?

  • Profesjonalna kadra nauczycielska z doświadczeniem oraz liczne grono specjalistów/terapeutów prowadzących dodatkowe zajęcia usprawniające funkcjonowanie.
  • Bardzo dobre zaplecze dydaktyczne dobrze wyposażona pracownia gastronomiczna.
  • Możliwość zdobycia pierwszego doświadczenia zawodowego u  pracodawców
  • Dodatkowe kursy, staże zawodowe.
  • Innowacje pedagogiczne z zakresu gastronomii. 

Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia: Produkcja wyrobów cukierniczych

Opis kierunku

Cukiernik to nowoczesny i wymagający zawód przyszłości, stojący przed nowymi wyzwaniami i dający możliwość samorealizacji oraz dużej satysfakcji z wykonywanej pracy. W jej trakcie odbywają się zajęcia teoretyczne z przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych, a także zajęcia praktyczne. Absolwenci tego zawodu są bardzo poszukiwani przez pracodawców, którzy cenią pracownika dobrze przygotowanego do wykonywania tego zawodu, który szybko reaguje na zmieniającą się rzeczywistość.

Szkoła kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikację w zawodzie cukiernik.
Uczeń otrzymuje przygotowanie zawodowe w zakresie czynności związanych z zastosowaniem tradycyjnych i nowoczesnych receptur cukierniczych a także profesjonalną produkcją i dekoracją ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych,

Absolwenci mogą być zatrudnieni w:

  • w zakładach cukierniczych produkujących pieczywo cukiernicze;
  • zakładach przemysłu spożywczego produkujących wyroby cukiernicze i ciastkarskie;
  • zakładach gastronomicznych produkujących ciasta, lody i desery;
  • restauracjach, hotelach i punktach gastronomicznych;
  • prowadzić własną działalność gospodarczą.

Ogrodnik to zawód polecany tym wszystkim, którzy chcieliby mieć kontakt z produkcja roślin, hodować kwiaty, krzewy i drzewa, dbać o tereny zieleni, zakładać małe i duże ogrody, rabaty kwiatowe, szkółki roślin ozdobnych, a także obsługiwać maszyny i urządzenia wykorzystywane w ogrodnictwie.

Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
Kwalifikacja R1.05. Zakładanie i prowadzenie upraw ogrodniczych.


Opis kierunku

Branżowa Szkoła I stopnia w zawodzie ogrodnik jest doskonałym wyborem ścieżki kariery dla osób lubiących pracę na świeżym powietrzu, interesujących  się przyrodą i posiadają wrażliwość estetyczną. Praca z roślinami, ich pielęgnacja i obserwacja wzrostu uspokaja, uczy cierpliwości i daje ogromną satysfakcję.
W dzisiejszych czasach ogrodnik to bardzo pożądany zawód. Coraz więcej ludzi zwraca uwagę na otaczające aranżacje przestrzenne oraz przyjazne dla środowiska tereny rekreacyjne. Jednocześnie rośnie świadomość społeczna dotycząca korzyści z ekologicznej uprawy roślin jadalnych. Praca ogrodnika jest niewątpliwie ciekawym zawodem, który łączy w sobie miłość do natury, kreatywność i praktyczne umiejętności co równie istotne, praca ogrodnika sprzyja zdrowiu fizycznemu i psychicznemu. Kontakt z naturą działa relaksująco i redukuje stres. Ponadto zawód ten oferuje różnorodność zadań, co pozwala uniknąć monotonii, a także daje możliwość ciągłego rozwoju i zdobywania nowych umiejętności.
Praca w ogrodnictwie wiąże się z szeroko pojętą uprawą i pielęgnacją roślin . Ogrodnicy zajmują się m.in. produkcją materiału nasadzeniowego, siewem i sadzeniem roślin oraz  szeroko pojętą pielęgnacją roślin. Ogrodnik może również zajmować się  wykonywaniem projektów dekoracji roślinnych oraz zakładaniem ogrodów prywatnych lub miejskich terenów zieleni. Dzięki tym działaniom zielona przestrzeń jest zadbana i bardzo dobrze się prezentuje. . Z tego powodu zawód ogrodnika jest coraz bardziej ceniony i oferuje stabilne perspektywy zatrudnienia w przyszłości. Ogrodnik może podjąć pracę m.in. w firmach zajmujących się zakładaniem i pielęgnacją terenów zielonych, w gospodarstwach kwiaciarskich, na plantacjach owoców i warzyw, w ogrodnictwie ekologicznym itp. Może również prowadzić działalność gospodarczą na własny rachunek.

Egzamin z kwalifikacji: Rl.05 – Zakładanie i prowadzenie upraw ogrodniczych odbywa się w trzeciej klasie. Po zdanym egzaminie oraz ukończeniu szkoły uczeń otrzyma dyplom z OKE w Krakowie potwierdzający uzyskanie kwalifikacji w zawodzie: ogrodnik.

Ważne! Identyczny dyplom jak szkoły ogólnodostępne, ponieważ realizujemy tę sama podstawę programową koncentrujemy się na dostosowaniu programu nauczania do indywidualnych potrzeb ucznia ‌z niepełnosprawnością. 


Forma kształcenia:

Nauka trwa 3 lata
Zajęcia teoretyczne – realizowane w szkolnych pracowniach
Zajęcia praktyczne – realizowane w warsztatach szkolnych obejmujących szklarnie, sad, jagodnik, szkółkę rośli ozdobnych, pola uprawne oraz park szkolny. 
Egzamin zawodowy – uczniowie przystępują do egzaminu potwierdzającego kwalifikację RL.05 po 3 klasie  uzyskując świadectwo kwalifikacji zawodowej.


Przedmioty zawodowe:

  • warzywnictwo
  • sadownictwo i szkółkarstwo 
  • rośliny ozdobne
  • technika w ogrodnictwie
  • ochrona roślin
  • bhp w ogrodnictwie
  • podstawy ogrodnictwa
  • prowadzenie działalności ogrodniczej – zajęcia praktyczny

Zadania zawodowe ogrodnika

  1. wykonywania prac związanych z zakładaniem i pielęgnacją upraw sadowniczych, warzywnych, roślin przyprawowych, roślin ozdobnych oraz grzybów jadalnych;
  2. wykonywania prac związanych ze zbiorem, przechowywaniem i sprzedażą plonów ogrodniczych;
  3. prowadzenia i obsługi ciągnika rolniczego z przyczepą 

Możliwości zawodowe

Po ukończeniu szkoły absolwenci mogą podjąć pracę, w:

  • przedsiębiorstwach ogrodniczych zajmujących się uprawą warzyw, roślin sadowniczych i ozdobnych;
  • gospodarstwach ekologicznych;
  • szkółkach;
  • zakładach konserwacji terenów zielonych;
  • firmach zajmujących się projektowaniem, zakładaniem ogrodów i pielęgnacją ogrodów;
  • własnym projekcie.

Dlaczego warto wybrać naszą szkołę?

  • Profesjonalna kadra nauczycielska z doświadczeniem oraz liczne grono specjalistów/terapeutów prowadzących dodatkowe zajęcia usprawniające funkcjonowanie.
  • Bardzo dobre zaplecze dydaktyczne. 
  • Możliwość zdobycia pierwszego doświadczenia zawodowego u  pracodawców.
  • Dodatkowe kursy, staże zawodowe.
Przejdź do treści