Planujemy nabór na rok szkolny 2021/2022 do szkół ponadpodstawowych :
- Szkoły Branżowej I Stopnia zawód ogrodnik i kucharz,
- szkoły przysposabiającej do pracy.
Symbol cyfrowy 611303
Posiadacz dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie technik ogrodnik potrafi:
– planować i terminowo wykonywać zabiegi uprawowe i pielęgnacyjne z zastosowaniem tradycyjnych i nowoczesnych technologii produkcji ogrodniczej,
– planować i organizować procesy produkcyjne w przedsiębiorstwie ogrodniczym,
– określać przydatność gleb, podłoży, pojemników i osłon oraz wykorzystywać je w produkcji ogrodniczej,
– rozpoznawać rośliny ogrodnicze oraz charakteryzować ich budowę i czynności życiowe,
– wykorzystywać w produkcji ogrodniczej przystosowanie roślin do środowiska i określać jego wpływ na wzrost i rozwój roślin,
– określać warunki, sposoby oraz terminy zbioru i przechowywania produktów ogrodniczych, przygotowywać je do sprzedaży oraz organizować ich zbyt,
– prowadzić i obsługiwać ciągnik rolniczy, prowadzić przedsiębiorstwo ogrodnicze lub jego dział z zastosowaniem uproszczonej rachunkowości i kalkulacji,
– podejmować decyzje produkcyjne i działania marketingowe dotyczące rozwoju przedsiębiorstwa,
– przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej, ochrony środowiska oraz bezpieczeństwa zdrowotnego żywności,
– udzielać pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach przy pracy.
Symbol cyfrowy 512001
Posiadacz dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie kucharz, symbol cyfrowy 512001, w którym wyodrębniono kwalifikację T.6. Sporządzanie potraw i napojów, potrafi:
– przestrzegać procedur zapewniających bezpieczeństwo zdrowotne żywności, – stosować zasady racjonalnej gospodarki żywnością,
– oceniać żywność na etapie magazynowania, procesu technologicznego i ekspedycji, – przechowywać surowce, półprodukty i wyroby kulinarne,
– użytkować maszyny i urządzenia do przechowywania żywności oraz sporządzania i ekspedycji potraw i napojów, – dobierać surowce i półprodukty do sporządzania potraw i napojów, – przygotowywać potrawy i napoje zgodnie z recepturą,
– porcjować, dekorować oraz wydawać potrawy i napoje,
– przestrzegać zasad racjonalnego żywienia,
– stosować programy komputerowe wspomagające wykonywanie zadań zawodowych, a ponadto, w zakresie wykonywanych zadań zawodowych:
– przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska oraz wymagań ergonomii,
– udzielać pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach przy pracy oraz w stanach zagrożenia zdrowia i życia,
– stosować przepisy prawa dotyczące prowadzenia działalności gospodarczej, prawa pracy oraz ochrony danych osobowych,
– posługiwać się językiem obcym oraz korzystać z obcojęzycznych źródeł informacji.